www.groetenuitleeuwarden.nl
Project Nieuw-Zaailand Update:
28 april 2011

Project Nieuw-Zaailand 28 april 2011

Winkel- en woonruimte Ruiterskwartier

Voor wie niet dagelijks in het stadshart van Leeuwarden rondkijkt verandert er veel.
De modderkuil van 2010 heeft plaatsgemaakt voor een woud van staal, beton en hout. Grote delen van de nieuwe winkelstraat zijn reeds zichtbaar.
De basis is er, nu de afwerking. De parkeerkelder onder het plein is klaar.
Het Fries Museum is als gebouw al zichtbaar. De oostzijde van het oude winkelhart wordt sterk uitgebreid.
Het oude overdekte winkelcentrum herleeft uit de verbouwingspuinhopen.
Het Ruiterskwartier, met de vertrouwde winkelketens zoals HEMA, C&A en V&D, wordt nu een echte winkelstraat.

Bouwkranen Wilhelminaplein

Naast de Beurs ontstaat langzaam het nieuwe winkelcentrum Paleis van Justitie en nieuwbouw Zaailand

De winkeliers in het winkelcentrum zijn gewoon open..

Het wordt weer gezelliger...

Vanaf 7 maart 2011 kan er weer geparkeerd worden onder het Zaailand.

De winkeliers in het winkelcentrum zijn gewoon open... Ook al lijkt het 20 jaar oude winkelhart van het Zaailand aan de zijde van de Wirdumerdijk niet echt uit te nodigen tot een gezellig bezoek, het is beslist  toegankelijk.
Maart 2011: Enkele nieuwe winkels openen de deuren. Het oogt weer een stuk gezelliger in het overdekte winkelhart van de stad.
Het Ruiterskwartier verandert in een promenade met een centraal gelegen plein ter hoogte van de Oude Lombardsteeg. Het wachten is op de eerste terrasjes...

Doorkijkje vanuit Ruiterskwartier Bouwput Nieuw Zaailand

Vanaf 7 maart 2011 kan er weer geparkeerd worden onder het Zaailand. De oude en vooral trieste kelder is vernieuwd.

SEPTEMBER 2010 - De parkeergarage is pas klaar medio maart 2011
Knap staaltje van planning: bouwactiviteiten Nieuw Zaailand Oude vestingmuren weer eventjes in het daglicht... Het inmiddels gerenoveerde winkelcentrum Zaailand is gewoon open

De ondernemers hebben de steun van het winkelend publiek hard nodig. Bezoekersaantallen blijven achter, omzetten dalen dramatisch. Maar er is hoop. De voorzijde van het winkelcentrum aan de Zaailandzijde is compleet gerenoveerd.
In de grond onder de voormalige Mercuriusfontein zijn resten van oude stadsmuren en oude klinkers van een mogelijk middeleeuwse straat gevonden.
Stadsarcheologen hebben slechts kort de tijd om de boel te onderzoeken, want de bouw gaat door. Inmiddels is er alweer zand gestort in de bouwput.

Bouwput Zaailand: De kelders van de nieuwe winkels zijn zichtbaar Nieuwbouw op eeuwen-oude bouwgrond

Voor wie wel dagelijks bij de bouwput rondhangt, is er een vast commentaarhoekje. Mannen van middelbare leeftijd staan met hun fiets tegen de hekken.
In kleine groepjes of alleen, bijna vastgelijmd aan de hekken en geven gevraagd, of ongevraagd, commentaar op de voortgang van dit grote bouwproject...

De MANNEN van het Zaailand weten het beter...

Mei 2010: Er wordt gesloopt en gebouwd rondom het Zaailand. Winkeliers in het winkelcentrum maken een moeilijke tijd door. Klanten blijven weg, denken dat ook dit gebouw dicht is.
Hier en daar hangen borden met de tekst: "Parkeergarage open oktober 2010". Maar dat gaat niet meer lukken.  Onverwachte asbestvondsten gooiden eerder dit jaar roet in het eten.

Mei 2010 - Nieuw Zaailand - Hoek Wirdumerdijk Mei 2010 - Nieuw Zaailand - Wilhelminaplein

Niets is minder waar! Slechts een deel van dit complex is betrokken bij de plannen van het megaproject  in het hart van de stad. De westelijke wand heeft een grote metamorfose ondergaan. Aan de oostkant wordt nu gesloopt en herbouwd.

Mei 2010 - Nieuw Zaailand - Ruiterskwartier Mei 2010 - Niet alles gaat plat, alleen delen van het winkelcentrum
Project Nieuw-Zaailand De westelijke wand heeft een grote metamorfose ondergaan
Stoere Bouwvakkers! Grondwerkzaamheden, overal wordt gegraven...

De halfronde gevel van Winkelcentrum Zaailand aan de zijde van het plein is reeds gesloopt. Zo kan het nieuw te bouwen Fries Museum aan het oude gebouw vastgekoppeld worden.
Bij de bouwput hangen een aantal zeer duidelijke informatieborden. Op onderstaande foto kunt u zien hoe een en ander er in de nabije toekomst uit komt te zien...

Situatieschets op een van de grote borden bij het bouwproject

Maart 2010: De uit de jaren zeventig stammende parkeerkelder is deels ontmanteld en de olifantenstallingen op het plein zijn, tot vreugde van velen, verdwenen.
Bij de afbraak van de oude kelder werd asbest ontdekt, waardoor een verdere sloop aanzienlijk vertraagd is. Na inspecties en een uiteindelijke afvoer van het verboden bouwmateriaal is de sloop hervat.
Inmiddels zijn er voor de uitbreiding van de nieuwbouw hei werkzaamheden verricht. De opbouw van de grote bouwput kan beginnen...

Standpunt Ruiterskwartier, nabij C&A Welkom in de bouwput!

De volgende fase is de uitbreiding van de parkeerkelder onder het Wilhelminaplein. Deze is in april 2009 gesloten en gaat pas weer open eind 2010 / begin 2011.
De ingang wordt verplaatst naar het begin van het Zaailand, tussen winkelcentrum en Bibliotheekgebouw (ook bekend als de Beurs).
De voorbereidende werkzaamheden zijn getroffen. Leidingen zijn verlegd, bomen zijn verplaatst of gekapt, de Mercuriusfontein is gedemonteerd en voor renovatie enige jaren uit het straatbeeld verdwenen.

Aanleg van de nieuwe ingang van de parkeerkelder De Zaailand-bouwput met in de verte het Paleis van Justitie

Aan de basis van dit plan ligt een schenking van de enige jaren geleden overleden architect Bonnema. Vrij vertaald in: "Haal het Fries Museum naar het Zaailand en maak er iets moois van".
Zijn wilsbeschikking leidde tot heftige politieke verdeeldheid.
De gemeente heeft uiteindelijk in samenwerking met projectontwikkelaars en de provincie een ambitieus plan  neergezet. De Leeuwarder bevolking blijft verdeeld in voor- en tegenstanders van het plan Nieuw-Zaailand.

Dagelijks gade geslagen door oudere mannen met fiets in de hand

Deze omgeving zal de komende jaren drastisch veranderen. Een serie winkelpanden staat gepland langs de zuidzijde van het Ruiterskwartier. Zo ontstaat er een gezellige winkelstraat.
Aan de zijde van het Wilhelminaplein moeten terrasjes komen. Het Fries Museum wordt tegen het bestaande winkelcentrum Zaailand aangebouwd. Hiervoor moest de ronde gevel van dit gebouw gesloopt worden.
Op de hoek Ruiterskwartier Lombardsteeg komt een winkel- en terrassenplein. De nu saaie Lombardsteeg  krijgt weer winkels. De dichtgemetselde muren in deze straat maken plaats voor mooie etalages.

   

Fotoserie: Terug naar af
 (foto's die we eerder op deze pagina publiceerden)

April 2009 Eindelijk verlost?
De Kaasboer staat nu op de Wirdumerdyk Ruiterskwartier
Olifantenstalling: foei-lelijk en eindelijk weg uit het straatbeeld! De fontein is niet meer... voorlopig althans!
Hoek Lombardsteeg Lombardsteeg