www.groetenuitleeuwarden.nl

Emmakade 2/3

Uitkijkpunt : Eerste Kanaalsbrug. Fraai uitzicht over Het Nieuwe Kanaal

Vele mooie grachtenpanden volgen na elkaar. De zuidzijde kent aan de stadse kant een antiekwinkel, gevestigd in het pand met het leuke torentje. In de vroege jaren vijftig was dit het domein van Kruidenier Zijlstra.
Hier steken we over via de handbediende draaibrug naar de noordzijde. De kans dat u een gemeente ambtenaar ziet zwoegen om deze brug handmatig open te draaien is overigens klein. De Eerste Kanaalsbrug wordt zelden voor de scheepvaart open gezet.

Wie was Margaretha Adriaens de Heer? Tussen twee kanaalbruggen Nog even inzoomen op de Zuidzijde...

De zeventiende eeuwse land-schapschilderes Margaretha Adriaens de Heer is naam-geefster van een der zijstraten aan de Emmakade Noordzijde.
De huizen in deze omgeving zijn ruim honderd jaar oud.
Pakhuizen en woonboten bepalen de sfeer aan de kades.

Pakhuizen en woonboten bepalen de sfeer aan de kades

Starend over het dek van een omgebouwd vrachtschip turen we nog eenmaal naar de zuidzijde. Daar ontwaren we een opgeknapte muurschildering van de firma Bary.
In 1932 werd het pand aangekocht door W.A. Bary, een "lapkepoep" uit Mettingen, Duitsland. Hij was een handelaar in woningtextiel. Door de economische crisis nam de vraag naar goedkope vloerbedekking toe. Bary importeerde daarom goedkope matten rechtstreeks uit China., die in Amsterdam werden overgeladen en door Stânfriesboten hier werden afgeleverd. (Bron HCL)

Woonschepen en historische muurschildering aan de Emmakade