www.groetenuitleeuwarden.nl
Hollanderwijk 1/2
Wijk met karakter : Hollanderwijk

Dit is een van die karakteristieke wijken die de stad allure geven. Een prachtig gerenoveerde buurt, waar de huizen dicht op elkaar staan. Maar door het al het groen tussen de woningen lijkt het toch een ruime en fraaie woonomgeving. De straatjes stralen een sfeertje van gezellig wonen uit.

Hollanderstraat W.C. de Groot Hollanderwijk

Hij had al meerdere projecten in Leeuwarden op z’n naam staan. Willem Cornelis de Groot was al verantwoordelijk voor woningen in de Indische buurt en de Rembrandt- en Saskiastraten.
Woningvereniging Leeuwarden gaf hem in 1913 opdracht voor het bouwen van een kleine 200 woningen voor arbeiders even ten zuiden van het spoor.
Het werden uiteindelijk 177 huizen, gelegen aan een centraal plein en een aantal dwarsstraatjes.
De bouwstijl is bijzonder. Mooie lijnen van gekleurde bakstenen sieren de huizen.

Ronde bolvormige objecten markeren de hoogste punten van de daken. De tuinen worden gescheiden door  een groot aantal zeer fraai geknipte heggen.  De wijk is duidelijk  ontworpen voordat de auto populair werd. De meeste straten zijn alleen te voet toegankelijk. Centraal door de wijk loopt de Hollanderstraat. Aan het plantsoen staat een gedenkmonument voor de geprezen ontwerper van deze omgeving.

De Hollanderwijk is een echte heggenwijk