www.groetenuitleeuwarden.nl
Huizum West 1/3
Herkenbare bouwstijlen in Huizum West.

De wijk Huizum is een grote wijk. In het oosten uitlopend in het historische Huizum Dorp. Centraal in het midden de Schrans. En Huizum West, het gedeelte tussen de Schrans, het spoor en de Julianalaan.
Dit hoofdstuk gaat over de opvallende straatjes en panden in dat laatste deel. De aangrenzende Hollanderwijk laten we hier buiten beschouwing.  
Huizum heeft een rijke historie. De speeltuin Gerard Dou is de oudste van Friesland en bestaat al 70 jaar. Op luchtfoto’s uit de jaren dertig is zien dat het oude dorp nog ver van de grote stad gelegen was. Reeds in 1925 besluiten B&W van Leeuwarden de nieuwe straten in Huizum West naar beroemde schilders te vernoemen. 
Het dorp wordt langzaam opgeslokt door de grote stad.

Nog steeds actief in Leeuwarden : Draaiorgel De Gouwe

Op diverse plaatsen in de wijk vinden we kleine winkelcentra. Buurtwinkels, afhaalrestaurants en medische praktijken huizen in de Jan van Scorelstraat en aan D’Hondecoeterstraat. 
Slechts een handjevol straten is in de loop der jaren voorzien van nieuwbouw. Zo werden de Duplex-woningen in de Cornelis Trooststraat begin jaren negentig gesloopt. Er verscheen een aantal nieuwe woningen.  En eind jaren tachtig is in de omgeving Van Loonstraat nogal wat nieuwbouw verrezen. Aan het begin van de Schrans verdween het oude kaaspakhuis, en daarmee de stank. Voor het overige heeft de wijk nog steeds het originele stratenplan en dito bebouwing.

Pure nostalgie, en toch nog steeds actief, is het enige draaiorgel van Friesland. De "Fruitschalen" van de familie Tolsma staat iedere zaterdag op de Nieuwestad. Door de week speelt het z'n deuntjes in de wijken. Zoals nu in de Van Goghstraat, soms gevolgd door een grote schare kinderen. Voor de ouderen onder ons: Vroeger bezat Tolsma draaiorgel De Gouwe, maar dat staat tegenwoordig in het Heineken-museum in Amsterdam.

Het Julianapark aan de rand van Huizum werd al in 1942 geopend. De bruggetjes en uitkijkpunten langs de vijvers zijn gemaakt van een donkere betonsoort. Al meer dan een halve eeuw worden de eendjes er gevoerd. Zelfs in de herfst ziet het park er betoverend uit. In een hoek van het park staat de Kurioskerk.  
Op de hoek van de Adriaen Bouwerstraat en de Vincent van Goghstraat staat een van de nog vier resterende stadsboerderijen in Leeuwarden. Aan de achterzijde staat een echte stal. Het is bewijs dat deze wijk ooit een landelijk gelegen dorp is geweest.

Herfst in het Julianapark
De stadsboerderij aan de A. Brouwerstraat Terug in de Tijd

Het was een jaar na de Tweede Wereldoorlog. B&W van Leeuwarden namen het besluit de straten in Huizum een andere naam te geven. Want in het voormalige dorp kwamen een aantal straatnamen voor die ook in de stad Leeuwarden werden gebruikt.
Zo werden bijvoorbeeld de Eerste, Tweede en Derde Westerstaat herdoopt tot Jan van Capelle- straat, Aert de Gelderstraat en Elias Vonckstraat.
Stel je voor dat iemand in verwarring zou worden gebracht en in Huizum terecht zou komen, terwijl hij de, in die tijd nog bestaande, Westerstraat nabij het Rengerspark zou bedoelen.

Bron : Leeuwarder Straatnamen, W.Dolk, Miedema Pers, uitgegeven in 1969