www.groetenuitleeuwarden.nl
Oranjewijk 2/2

Een oude reclametekst siert een gevel aan de oostkant van het Oranje Nassaupark.  Delen van een andere geveltekst, mogelijk een bedrijfsnaam, staan nog op de muur van een appartementencomplex. Het is duidelijk. Deze panden hebben eens een industriŽle functie gehad. Maar welke?
Zover wij hebben kunnen nagaan heeft hier een conservenhandel en later een  houthandel gezeten. Wie er meer over weet mag het ons vertellen in een e-mail. Als u nog oude fotoís heeft van dit pand mag u ze ons ook opsturen.

Elke week gaan we met pa en moe naar de speeltuin toe....

De speeltuin in het Oranje Nassaupark is een van die plekjes in de wijk waar vele generaties hebben gewipt, geschommeld of een balletje hebben getrapt. Veel groen is er niet in de wijk, dus moet de jeugd het hiermee doen. En zo te zien met veel plezier!

Bijna honderd jaar oud...

Het oostelijke uiteinde van de Oranjewijk was ooit het territorium van de Leeuwarder Melk Centrale. Eens was dit deel van de Emmakade het domein van melkbootjes.  Melk in bussen werd, zo van het platteland, naar de stad vervoerd en verwerkt in de melkfabriek.
Begin jaren tachtig veranderde deze omgeving met de sloop van de oude fabriek en de komst van een grote supermarkt.

Geveltoerisme in de Oranjewijk

Wandelend door de Gysbert Japicxstraat sta je regelmatig stil. Even omhoog kijken, alweer een prachtige gevel. De straat is lang, maar beslist niet eentonig.
Het Emmaplein is een statig centraal gelegen plein in de wijk. Studentenhuizen en luxe verbouwde gezinswoningen wisselen elkaar af. Tuinen zien er verzorgd uit. Zelfs op een herfstachtige zondagmiddag wordt er door diverse bewoners geharkt en geveegd.

Emmaplein en omgeving