www.groetenuitleeuwarden.nl
Schilkampen
Schilkampen

Een haven, een jachtwerf, een paar huizen op een rijtje. Ingeklemd tussen twee kades. Aan de ene kant de Kurkemeer, aan de andere zijde het laatste gedeelte van Het Vliet.
Schilkampen ligt ten zuidoosten van de wijk Schieringen. Niet ver van het grote Camminghaburen.

 Schilkampen - aan het water

Als je via de Kanaalweg vanuit de stad naar het oosten rijdt, zie je de treurige, maar noodzakelijke fabrieken van de zuivelreus en de meelgigant. Je wordt niet vrolijk van dit stukje van de stad.
Totdat je bij de brug in de flauwe bocht bijna ongemerkt het laatste stukje niet gedempte water van Het Vliet passeert.
Vanaf deze brug heb je een prachtig uitzicht op het rustieke Schilkampen.
In de verte draaien de windmolens van bedrijvenpark 'De Hemrik'. Een stuk braakliggend land en de spoorbrug vormen dit opmerkelijke stukje stad.
Schilkampen kent een paar bijzondere huizen, waaronder een groot herenhuis en een oud brandweerhuisje.

Scheepswerf met rijke historie

Schilkampen - rustiek Leeuwarden

Aan het einde van de Vliet, op de splitsing van de Kurkmeer en de Tijnje, stonden eens twee oliemolens en een scheepstimmerwerf. Deze droeg de naam 'De Nijverheid', later 'Welgelegen'. 
De hellingknecht, ook wonend op Schilkampen, vond het maar zonde om champagne te gebruiken voor een schip. Hij zocht naar de tewaterlating dan ook snel naar de ziel van de fles, waar gelukkig voor hem toch nog wat champagne in zat. (bron: www.skutsjehistorie.nl)
De molens zijn reeds lang geleden gesloopt, de scheepswerf is nog immer actief.

Schilkampen is een opmerkelijk en historisch stukje Leeuwarden. Eens het einde van de bewoonde wereld. Nu ingeklemd tussen twee naoorlogse wijken.

De jachtwerf op Schilkampen