www.groetenuitleeuwarden.nl
Transvaalwijk 2/2
Het geronoveerde voormalig ziekenhuis.

De bouw van de Transvaalbuurt gaat terug naar de eerste jaren van de vorige eeuw.  De Boerenoorlog in Zuid Afrika heeft de planologen en bestuurders van onze stad geÔnspireerd. Besloten werd om straten naar politici en aanvoerders uit deze strijd te vernoemen. Zo werden onder andere  Christiaan Rudolph de Wet, Petrus Andries Cronjť en Pertus Jacobus Joubert naamgevers van de nieuwe wijk.
Kennelijk waren er niet voldoende bekende persoonsnamen, want twee straten kregen de naam van een stad, Bloemfontein en Pretoria. Eerstgenoemde straatnaam komt op de kaart van 2004 niet meer voor. Het oostelijke deel van de Paul Krugerstraat is veranderd na de renovatie van het voormalig ziekenhuis en heet al enige jaren Natalstraat.

Transvaalwijk

Studenten

Transvaalwijk

De Transvaalwijk is tegen- woordig zeer geliefd bij  studenten.
Immers, de grote scholencomplexen NHL en CHN liggen er vlak om de hoek, de binnenstad is dichtbij en de kleinere huizen zijn gemakkelijk op te delen in studentenkamers.

Maar de wijk biedt ook onderdak aan mensen met kinderen en ouderen. Het is een gezellig ogende buurt. Eigenlijk deelt de Singelstraat de wijk in tweeŽn.
Want je zou bijna vergeten dat het gedeelte ten oosten van deze straat er ook nog bij hoort. De Bothastraat en de Looijerstraat ademen hetzelfde sfeertje uit als de Schalk Burgerstraat en de Cronjťstraat.

Noordersingel

Een mooie afsluiting van een rondleiding door deze wijk is een wandeling langs de Noordersingel. Prachtige herenhuizen en goed onderhouden tuinen, afgewisseld door het voormalige Marcelis Goverts Gasthuis, nu in gebruik als hospice. En, niet te vergeten even verderop het Diaconessenhuis.
En, loop even binnen bij slijperij De Eestroom in de Singelstraat. Een winkel waar de tijd lijkt stil te hebben gestaanÖ De eigenaar kan u van alles vertellen over Oud Leeuwarden

  Bronvermelding betreffende historie straatnamen: Leeuwarder Straatnamen, W.Dolk, Miedema Pers, 1969