www.groetenuitleeuwarden.nl
Valeriuskwartier 2/2
Valeriuskwartier - Beethovenplantsoen en Mozartstraat

In de jaren dertig van de vorige eeuw is men begonnen met de bouw van deze wijk. Er is een duidelijk onderscheid tussen de straten aan deze zijde van de Rondweg, ten opzichte van de andere helft van het Valeriuskwartier, zoals u ze op de vorige pagina tegenkwam.
Geen flats, maar rijtjeshuizen, aan de oostzijde van de Valeriusstraat. Brede straten, ruime tuinen en degelijke huizen. De muzikale klanken van weleer klinken als het ware door de straten.
Je hoort de composities van Mozart of Bach bijvoorbeeld... O ja, Adrianus Valerius, die schreef geen symfonieŽn, maar wel een serie vaderlandse liederen, hij deed dat al in de zeventiende eeuw.

Europlaplein op de achtergrond Bach Typische bouwstijl Diepenbrockstraat

In de Diepenbrockstraat staat een rijtje woningen met een gebogen opgang.
Het zijn kleine onder- en boven- woningen, waarbij de voordeuren samenkomen in een open portiek.

Valeriusstraat, ook bekend als de Rondweg

De flats aan de Valeriusstraat, onder Liwwadders bekend als de Rondweg,  vormen nog altijd een zeer herkenbaar middelpunt van het Valeriuskwartier.
Halverwege deze hoofdweg, ter hoogte van het Beethovenplantsoen, kun je een patatje halen in de luxe snackbar van Ely's, bloemen bij Venema of een vers visje bij de visboer.

Speelveld Kaatsclub Sonnenborgh

De leden van de Leeuwarder Kaatsclub Sonnenborgh beheren al ruim vijf decennia een prachtig sportveld aan de Bachstraat. Een statige rij oude bomen doet je bijna vergeten dat dit sportveld in een woonwijk ligt.
En daarmee schets je gelijk een beeld van deze wijk. Veel groen, mooie oude bloesembomen en een gevarieerde huizenbouw.

Componistenstraten in het Valeriuskwartier

Net als in de andere oudere wijken zijn ook in dit stadsdeel de buurtwinkels geleidelijk verdwenen. Op de hoek Mendelssohnstraat - Mozartstraat werden eens Union fietsen verkocht. De eenvoudige vitrages in wat eens een etalage was zijn kenmerkend voor het einde van een tijdsbeeld.