www.groetenuitleeuwarden.nl
Vegelinbuurt 2004 - terugblik 3/3
Augustus 2004 : Een jaar van kaalslag

Ze waren met zijn achten. De Vegelindwarsstraten. Volgens de overlevering bestond de wijk vroeger uit talloze kleine winkeltjes van groenteboeren, zuivelhandelaren, slagers en andere middenstanders. 
De achtste Dwarsstraat staat er nog (foto links) Evenals een aantal woningen in het midden van de Vegelinbuurt. (foto rechts)  Maar van de rest is niets meer over. Het onkruid groeit hier meters hoog.

Juli 2003 : Deel Vegelinbuurt onder de slopershamer....

Ooit is de Vegelinbuurt een prachtige wijk geweest. Smalle straatjes, kleine tuintjes met mooie ijzeren hekjes. Huizen met prachtige gevels, mooi metselwerk. Gelegen tussen het spoor, de Ypeijstraat  en Achter de Hoven, nabij het centrum. De Vegelinstraat en z’n acht dwarsstraten, een kenmerkend buurtje van de Friese hoofdstad.
De Vierde Vegelin Dwarsstraat.... De sloop is begonnen.

Juli 2002 : Deel Vegelinbuurt zucht onder vandalisme en leegloop....

Deze ooit zo prachtige arbeiderswijk met z’n kleine woningen is ten dode opgeschreven. De gemeente probeert al jaren de sloop voor elkaar te krijgen. Maar omdat de meeste huizen in deze buurt koopwoningen zijn is het een moeizame en langdurige strijd tussen overheid en huizenbezitters. 
Juli 2002 lijkt de teloorgang van de wijk niet meer tegen te houden. De Vierde Vegelindwarsstraat moet er aan geloven.  Straatnaambordjes zijn er niet meer... Souvenirs voor ex-wijkbewoners. Getuige de foto hiernaast.
Talloze dichtgespijkerde panden wacht eenzelfde lot. Telkens als de gemeente een volledig rijtje huizen van zijn laatste eigenaars heeft overgenomen zal hetzelfde gebeuren als met de huizen uit de Vierde Dwarsstraat....

Ratten, junks en zwervers krijgen hier geen kans meer....
Teloorgang in de Vegelinbuurt Hoe kon het zover komen?

Een treurig beeld. En het moet gezegd : 
Had de gemeente zich een tiental jaren geleden maar iets meer ingespannen voor het behoud van deze karakteristieke wijk. 
Dan hadden we nu een mooie, historische oude buurt gehad. 
Net zoals de staatjes van de oude arbeidersbuurt “Eigen Brood Bovenal”. 

Voor een vergelijk : Bekijk ook het hoofdstuk Oldegalileën op deze website. Deze buurt werd gered van de sloop.

Zomer 2002, een jaar voor de sloop....