www.groetenuitleeuwarden.nl
Wibra Brand 1990 2/2
Zo dadelijk gaan we live over naar de Nieuwestad.... Radio verslag 1990

Technicus Johan Boon komt met een telefoon aansnellen, een reportageset is nog niet voorhanden. Maar dat geeft niet. Het medium radio is snel, we kunnen er in, heet dat in het jargon. In de studio bellen programma- makers Wilfred de Jong en Wiebe Woudstra hun gasten af en  geven ons extra zendtijd. We staan met vijf man vlakbij de brandhaard.

Daar is burgemeester Te Loo. Die vragen we om een eerste reactie. Meerdere interviews worden geregeld, bijvoorbeeld met de eigenaresse van een reisbureau even verderop.  Marco noteert voor mij alles wat hij ziet en Kees, kuchend van de vele rook, bekijkt voor ons de achterkant van de brand.

Professioneel journalist Lars Kuipers, van de Leeuwarder Courant, heeft ons ook in de gaten en  tipt me door aan te wijzen welke bobo’s belangrijk zijn. Hij citeert mij weer in zijn artikel in de maandagkrant. 

Zo krijgen we alle feiten op een rijtje en mag ik de centrale verslaggeving regelen. 
Een politieman zorgt voor een broodje.

Radio Aquarius heeft de primeur....
Voorpagina Leeuwarder Courant

Tien voor drie, de zon en de brand hebben één ding gemeen,  voor mensen zijn ze magisch. De zon schijnt  boven de mensenmassa op de stille kant van de Nieuwestad. Het sein 'brand meester' wordt gegeven. Vijf uren spontane live-radio zitten er op. 

Voor ons is een hele klus geklaard, de luisteraars zijn op de hoogte gebracht. Voor de brandweer en de gedupeerden begint het nu pas. 
Was het voor de toeschouwer magisch, voor hen blijft het tragisch.

De nasleep

Een week later verklaren twee bewoonsters van de bovenwoningen in het programma van Wilfred  de Jong, dat ze 25.000 gulden van de verzekering terug krijgen, terwijl er zeker voor drie maal zoveel aan inventaris aanwezig was. Onderverzekerd. Die avond kijk ik mijn eigen verzekeringspolis nog maar eens na.

Wat ging er verloren?

Tegel-plateau in het herbouwde Wibra pand

Bij deze brand op 28 april 1990 worden de panden van de Wibra en Kooistra's Kledinghuis totaal verwoest. 
De ernaast gelegen winkel  'Brilmij'  brandt gedeeltelijk uit. Aan de andere zijde van de steeg blijft de kledingzaak in het monumentale pand van Hotel Bellevue gespaard.

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in het Aquarius Programmablad, 1e jaargang nr.2, 1990.   
De foto’s op deze pagina’s zijn van fotojournalist Siep van Lingen.