www.groetenuitleeuwarden.nl
De Leeuwarder Zwembaden 2/3
Zwemles - diploma uitreiking Catsplein

Als gemeente ambtenaar is hij 35 jaar werkzaam geweest als zwemonderwijzer in alle Leeuwarder zwembaden. Het begon in het  Overdekte Zwembad aan het Jacob Catsplein. 
Jan Douma haalt exclusief voor Groeten uit Leeuwarden herinneringen op aan vervlogen tijden.

Zo leerde ik het vak      

Catsplein
Diploma

“Ik kwam net van zee en las een advertentie voor een leerling badmeester . Na een gesprekje met de toenmalige directeur de heer v.d. Zwaag werd ik aangenomen als zwem- instructeur  en stond ik dezelfde dag nog les te geven. "

Mijn grote voorbeeld was daarbij de heer Visser, die op een geheel eigen wijze zijn lessen gaf. Een badmeester die eigenlijk nooit kwaad werd.  Wij werkten toen met zo’n vijftien badmeesters.  
Na een periode van ± 3 jaar ging ik naar het zwembad Nijlân, een nieuw gemeentelijk openluchtzwembad. Ik werd aangenomen door de heer de Vries, toenmalig bedrijfsleider van de Kleine Wielen.  

Catsplein - topdrukte

Aan zijn tijd op het Catsplein beleeft Douma goede herinneringen. Trots vertelt hij over de vele grappen en grollen die hij en zijn collega’s uitgehaald hebben. Zoals het onverwacht van het balkon duiken tijdens een diploma uitreiking.
Behalve gewone zwemlessen heeft Jan Douma zich altijd ingezet voor zwemonderwijs aan ouderen en minder validen. Daarnaast was hij jarenlang duik instructeur.
Enthousiast vertelt hij : “In alle jaren dat ik zwemles heb gegeven aan alle groeperingen en leeftijden heb ik veel plezier gehad. Mijn hobby zwemmen werd mijn beroep en nog nooit heeft ook maar een van mijn leerlingen mij teleurgesteld en heb ik van allemaal mogen genieten als mens en individu.”

Meer zwembad herinneringen >