www.groetenuitleeuwarden.nl
  Stadswandeling - Bezoek aan de Oldehove  
Bezoekje Oldehove: klimmen en dalen tot je er duizelig van bent. Trouwen behoort ook tot de mogelijkheden op de Oldehove, gasten en bruidspaar dienen niet minder valide te zijn.

De Oldehove, die scheve toren zonder spits, is eeuwenlang een baken van Leeuwarden geweest. Met z'n ongeveer 40 meter  valt hij nu in het niet bij de grote kantoor-reuzen van Avero (75 m) en Achmea (114m). Ooit had de architect de bedoeling om van deze kolos een hogere toren dan de Utrechtse Dom te maken. 

De brandwacht had een eigen brandhaard Scheef en krom Afgesloten gang naar de klokken

Maar... er ging tijdens de bouw van de Oldehove iets mis met de fundering.
Toen deze tot tien meter hoogte gekomen was en de verzakking ontdekt werd, heeft bouwmeester Jacob van Aaken  geprobeerd op de verzakte muren wederom loodrecht omhoog te metselen.
Dat verklaart waarom de toren niet alleen scheef staat, maar ook krom is.

Details uit de Oldehove

Let bij een bezoek aan de toren ook eens op de 'geheime' tekens, gekrast in pilaren, stenen of cement. Dat zijn 'handtekeningen' van de bouwers van de Oldehove.
Halverwege de beklimming kom je op een soort plateau terecht. Van hier uit heb je zicht op  alle vier windrichtingen. Primitieve houten bankjes en een oude schouw zijn stille getuigen van de  tijd dat brandwachten de Oldehove als uitkijkpost gebruikten.

Oldehove

Tegenwoordig zitten er voornamelijk duiven op de uitkijk, gezien de veelvuldig aanwezige vogelpoep in dit hoekje van de toren. We gaan via een oude, scheve en duistere trap nog een stukje hoger en komen uiteindelijk op het veilige dakterras, waar het uitzicht over de stad prachtig is.

Van mei tot en met september kun je de toren ook beklimmen: 183 treden.
Het kost een beetje angstzweet, maar het uitzicht is mooi. 
Dinsdag - zaterdag 14- 17 uur,  entree 2,= / kinderen 1,=

Geheime tekens op EXTRA FOTO'S - Deze foto kunt u vergroten Bekijk de EXTRA FOTO - Deze foto kunt u vergroten En daar zat hij dan... de brandwacht - Deze foto kunt u vergroten Helaas mag u hier niet komen...WIJ WEL - Deze foto kunt u vergroten
<< Geniet van het uitzicht vanaf de Oldehove