www.groetenuitleeuwarden.nl
  Stadswandeling 2/15
Terrassenkade Nieuwestad noordzijde, ook wel zonzijde genoemd

De binnenstad van Leeuwarden is nog steeds in redelijk goede historische staat. Als je naar een nostalgische prentplattegrond uit 1603 kijkt, herken je bijna alle straten, pleinen, grachten en gebouwen.
In de twintigste eeuw zijn er wel diverse grachten gedempt, maar het typische karakter van de straten er omheen is gelukkig bewaard gebleven.
  Bekijk een oude stadsplattegrond...

Kleine Kerkstraat - alternatieve winkels Grachtengordel Hij die omhoog kijkt, wordt beloond

Vanuit de parkeerkelder bij de Oldehove loopt u langs leuke, eigenzinnige winkels in de Kleine Kerkstraat het oude stadshart binnen.
Centraal gelegen in het centrum is de Nieuwestad, een eeuwenoude gracht. Aan weerszijden kunt u wandelen en winkelen.
Grote formulewinkels domineren, maar wie goed kijkt, ontdekt enkele verrassende zaken.

Oude poortjes en geveltjes

Zoals in iedere stad overheersen ook hier de reclameborden en glazen puien van de grote winkelketens.
Maar hij die omhoog kijkt, wordt beloond...

Markant is de winkel van Auke Rauwerda, op de Westerplantage, aan de voet van de Oldehove. Een historische ‘Winkel in Verf-, Borstel- en IJzerwaren’.  
Al vele decennia gaat het gezegde door Leeuwarden: ‘As Auke ut niet het, vergeet ut dan maar!’ Een hele serie aaneengeschakelde panden bevat voor de leek  een ontelbare en niet te bevatten inventaris waarin de medewerkers toch altijd dat weten te vinden waarnaar je al zo lang op zoek bent.  


De authentieke winkel van Auke Rauwerda - Deze foto kunt u vergroten Winkelhart van Leeuwarden - Deze foto kunt u vergroten Uitgaanscentrum - Deze foto kunt u vergroten Varen in de gracht - Deze foto kunt u vergroten