www.groetenuitleeuwarden.nl
  Stadswandeling 6/15
Weerspiegelingen van het Manhattan van Leeuwarden

De Lange Marktstraat, het 'Bruisend kantorenhart' van Leeuwarden wordt in de volksmond veelal het 'Manhattan van Leeuwarden' genoemd. Daar waar in de jaren '60 de koeien en schapen op de Oude Veemarkt hebben gestaan, zijn de laatste decennia enorme kantorencomplexen verrezen. De hoogste is momenteel de Achmeatoren, met een hoogte van 114 meter.
Kenmerkend voor de tijdgeest is de naamgeving van de gebouwen. Geen mooie namen, maar afkortingen van concerns. Zoals de FBTO-toren, de zwarte reus met het spiegelglas. Of de Avero- en de Achmea-toren. Verzekeringskantoren als naamgever, het staat symbool voor de maatschappij van vandaag de dag.

De Lange Marktstraat

Hemelvaartsdag is sinds mensenheugenis de dag waarop Leeuwarden massaal aan het tuinieren slaat. Regen of zon, het is altijd druk op de jaarlijkse bloemetjesmarkt. Op deze dag zijn de Tesselschadestraat en de Lange Marktstraat het domein van bloemenverkopers.

Bloemenkopers wachten bij de brug op passerende watersporters

Van vroeg in de ochtend tot laat in de middag komt er een bonte stoet van plantjeskopers voorbij.  Tassen, kisten en dozen... Ja,  soms zelfs bolderkarren vol, worden er weggesleept. De markt trekt naar schatting 30.000 bezoekers.
Rondom het Stationskwartier staan kolossale herenhuizen. Deze zijn bijna allemaal in handen van de grote verzekeringskantoren, advocatencollectieven of notarissen.