www.groetenuitleeuwarden.nl
  Stadswandeling 10/15
Oude winkelpanden aan de Voorsteek - Grote diversiteit aan bedrijven en winkels Winkelstraat de Voorstreek

De Voorstreek is de tweede winkelgracht van de stad. Er is een keur aan spannende detailhandel, waarvan een groot aantal zaken nog steeds in particuliere handen is. Helaas verdwijnen meer en meer familiebedrijven om plaats te maken voor de standaard formules, die je tegenwoordig in iedere stad tegenkomt. 
En u komt er  winkels tegen die u niet tussen de grote filiaalbedrijven op de Nieuwestad zult vinden, zoals het Saxofoon Atelier Leeuwarden.
Aan deze oude gracht zijn diverse voorbeelden te vinden van winkels die er al generaties lang hun handel drijven.

De Voorstreek en in de verte de Bonifatiuskerk Medicijnen in Art Nouveau Apotheek in Art Nouveau

Aan deze gracht  staat een bijzonder mooi pand met een art nouveau gevel, waarin sinds jaar en dag een apotheek is gevestigd.  
D
e 'Centrale Apotheek' aan de Voorstreek is gerestaureerd in 2002 en waarschijnlijk het meest gefotografeerde gebouw uit de binnenstad.

Dit is een historisch stukje binnenstad. De Bonifatiuskerk, de Kazerne  en diverse oude stadsgrachten met prachtige geveltjes.
In die kazerne verblijven al jaren geen soldaten meer. Na een geslaagde renovatie in de jaren tachtig is het omgebouwd tot een groot wooncomplex .

Even ten noorden van de kazerne, op de plaats waar eens de Hoeksterpoort moet hebben gestaan,  staat een parkeergarage met daarin een supermarkt.
Grappig detail is dat men met de bouw van dit pand de vormen van de oude stadsmuren heeft nagebootst. Compleet met wandelpromenade. Vanaf deze locatie is het slechts een paar minuten lopen naar de Bonifatiuskerk, waarvan in 1977 tijdens een storm de spits naar beneden is gewaaid. Deze werd in de jaren tachtig herbouwd.