www.groetenuitleeuwarden.nl
  Stadswandeling 12/15
De Grote of Jacobijner Kerk met het Oranje Poortje

De Grote of Jacobijner Kerk is eigenlijk gebouwd op het historische hart van de stad. Ooit werd in de middeleeuwen de stad gevormd rondom drie terpen, hoge kleiachtige heuvels die niet gegrepen konden worden door het water van de Middelzee.  
De kerk heeft een eenvoudige, weinig spectaculaire uitstraling. Toch zijn er mooie en bijzondere details die dit gebouw het bekijken waard maken. Zoals het Oranjepoortje. Hierdoor konden de voorvaderen van onze Koninklijke familie de kerk in- of uitgaan zonder zich tussen het gewone volk te hoeven mengen. Het Oranjeboompje in de top van het poortje staat symbool voor de familie Van Oranje Nassau.

Het Jacobijner Kerkhof en de Grote Kerk

Het Jacobijner Kerkhof, het plein aan de zijkant van de kerk, is in de jaren negentig omgetoverd tot een door groene hagen omringd grasveld. Een oude waterpomp geeft het geheel een nostalgisch tintje.
De Waalse Kerk aan het begin van de Grote Kerkstraat wordt altijd een kerk genoemd. Eigenlijk is het slechts een kapel. Er wordt sporadisch een dienst in de Franse taal gehouden. De historische basis hiervan ligt in de tijd van de hofhouding van de Nassaus. Zij spraken Frans en hadden behoefte aan een eigen godsverering.
We vervolgen onze route door het historische stadsdeel waar de panden oud en de steegjes smal, doodlopend of soms nog nauwelijks te vinden zijn.