www.groetenuitleeuwarden.nl
  Stadswandeling 14/15
Eeuwenoude gevels aan de Bagijnestraat

Er is in de loop der jaren heel wat gesloopt in de oude binnenstad, toch zijn er nog genoeg oude panden bewaard gebleven. Maar er zijn ook her en der strakke moderne gevels tussen de historische panden geplaatst.  Niet altijd met evenveel historisch besef.

Bollemansteeg, tussen Bagijnestraat en Grote Kerkstraat

Wonen in de binnenstad

Grote Kerkstraat - Museum Het Princessehof

Heel verrassend is de nieuwbouw in de Bollemansteeg. Op het eerste gezicht denk je dat deze straat een aaneenschakeling is van diverse panden, die in de loop der jaren naast elkaar gebouwd zijn.
In werkelijkheid betreft het een compleet nieuwe rij woningen, die pas enkele jaren oud zijn.
De bakstenen hebben verschillende tinten en de hoogte van de panden varieert, waardoor een authentiek beeld van een oude straat is ontstaan.

Verrassende gevelstenen sieren de binnenstad

En zo wandelt u weer naar de Grote Kerkstraat. De historie in deze straat is bijna voelbaar. Zo woonde Mata Hari ooit op nummer 212, in een fraai herenhuis.
De straat kent vele sierlijke gevels, voorzien van honderden jaren oude ornamenten. En zo komt u als vanzelf aangelopen bij Museum Het Princessehof, met z'n grote keramiek collectie.

Gevelsteen - Museum Het Princessehof

Aan het einde van de Grote Kerkstraat kunt u linksaf terug naar de gezellige winkelstraten (Kleine Kerstraat, Nieuwestad) of rechtsaf richting Oldehoofsterkerkhof. Wij kiezen voor dit plein aan de voet van de Oldehove.