www.groetenuitleeuwarden.nl
Bonifatiuskerk 2/4
Het prachtige interieur van de Bonifatiuskerk

Het zonlicht valt door de gebrandschilderde glas-in-lood ramen naar binnen. Er heerst een serene stilte in de kerk. Dhr. Stoelinga  geeft voor Groeten uit Leeuwarden een zeer uitgebreide rondleiding. Hij kan bij ieder afzonderlijk deel van de kerk wel een prachtig verhaal vertellen.
Vol trots wijst hij op de religieuze verhalen die afgebeeld staan op de vele panelen aan de zijmuren van de kerk. Veelal geschilderd op brons vertellen deze schilderijen het verhaal van Christus. In een van de hoeken staat het bijzonder fraai vormgegeven Bonifatius altaar.

Architect Cuypers ontwierp de Bonifatiuskerk Glas - in - lood Gebrandschilderd glas in lood

Hij loopt naar een kast in een hoek van de kerk en rommelt wat.
Enkele minuten later komt dhr. Stoelinga terug met een authentiek stukje gebrand- schilderd raamwerk.
Het glas is donkerblauw, bijna zwart. Je zou bijna  denken dat het gewoon een scherf aardewerk is.

Oud Vakwerk

Gebrandschilderd glas in lood

“Dat  is glas van de ruiten aan de zuidzijde.”
Stoelinga gaat verder: ”Dat moet bijna ondoorzichtig zijn, want aan de zuidkant schijnt de zon intensief op het glas-in-lood.
Zou het lichter geschilderd zijn, dan zou er niets van de afbeeldingen overblijven. Aan de noordzijde is het glas veel lichter van kleur.”

Dit is geen oude kerk, maar wel een fraai vormgegeven kerk. Overal zijn tijdens de bouw versieringen aangebracht. En in de jaren twintig van de vorige eeuw heeft het toenmalige kerkbestuur nog meer schilderingen en verfraaiingen laten aanbrengen.  Op de volgende pagina gaan we de toren beklimmen en komen we het orgel tegen.

Het kerkorgel van firma Verschueren

In 1944 zijn  vele mensen uit Roermond en omstreken in Leeuwarden geëvacueerd geweest.... maanden lang. Zo is de Bonifatiuskerk een korte tijd de voorlopige  "zetel" en verblijfsplaats van de Bisschop van Roermond geweest! 
De Bisschop had ook het wonderdadige beeldje van Onze Lieve Vrouw van de Kapel in 't Zand, wat al eeuwen in Roermond vereerd werd en nu  nog steeds wordt, meegenomen naar Leeuwarden en tijdelijk in de Bonifatiuskerk  geplaatst.
Een gedenksteen in de doopkapel  herinnert de Leeuwarders aan die gebeurtenissen en de Bisschop van Roermond spreek er ook zijn dankbaarheid uit voor dat tijdelijk verblijf van de vele Roermondenaren.

Onze Lieve Vrouw van de Kapel in 't Zand
Met dank aan dhr. Sikke van der Veer uit Limburg voor tekst en fotobijdrage