Op Dood Spoor 2/3

WTC-Friesland Expo Centre

Over het parkeerterrein van het WTC-Friesland Expo Centre loopt een fietspad. Hier passeren we wederom het oude spoor. Nabij de achteringang van het WTC staat een slagboom, daarachter ligt het terrein van de vuurwerkopslag van JNS.
Voor ons ligt een eindeloos stuk spoor. Het lijkt wel of we op ontdekkingsreis gaan. Tussen de dichtbegroeide struiken ligt een overwoekerd restant van de treinrail. Achter de huizen van de Bilderdijkstraat lopen we over de ijzeren balken.

Op Dood Spoor... achter de Bilderdijkstraat Metaal nijverheid uit vervlogen jaren

Aan deze tocht komt een voorlopig einde als we de Harlingerstraatweg naderen. Troosteloos ligt een relikwie uit vervlogen tijden in de bosjes. Een open geschroefde schakelkast. Elektra uit vervlogen tijden...
Aan de overkant van de drukke straat kun je het spoor nog een heel eind volgen. Maar waar wij nu staan loopt het pad dood. Bij het gerestaureerde voormalige pomphuis eindigt het spoortraject.
Een nieuw aangelegde tuin met afzettingen. Hier kun je niet verder. Met de Harlingerstraatweg in het zicht moeten we omkeren en teruglopen... 

Het gerestaureerde voormalige pomphuis Scholengemeenschap Piter Jelles en het oude spoortraject

Na een stevige wandeling via de Bilderdijkstraat gaat de tocht verder langs het spoor. De eerste honderd meter is voor veel scholieren van Piter  Jelles hun dagelijkse ommetje in de koffie- of theepauze.
Het blijft overigens wel oppassen voor de vele hondendrollen langs dit traject. Geregeld ontwijken we de bruine hopen net op tijd.

De verbinding tussen Westeinde en het Valeriuskwartier