www.groetenuitleeuwarden.nl
Stadse Stegen 3/4
 Te vinden aan de Grote Kerkstraat

Schoonheid vind je enkel op plaatsen waar het door anderen over het hoofd wordt gezien. De Wijde Gasthuissteeg is zo'n stukje Leeuwarden waar je al snel aan voorbij loopt. Toch biedt deze oude steeg een prachtige doorgang naar de fraaie stadstuinen van het historische St. Anhony Gasthuis.

Wijde Gasthuissteeg

Nieuwesteeg - Museum- en winkelstraatje

In het museumstraatje, zoals de Nieuwesteeg ook wel wordt genoemd, lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Dankzij een paar succesvolle initiatieven bezit Leeuwarden hier een nostalgisch museumwinkeltje waar u ook gewoon een kopje koffie of thee kunt drinken. De tijden van Ot en Sien herleven.

Pijlsteeg: aan de rand van de oude terp Pijlsteeg Steegje achter het Struivingspoortje

Een andere opvallende steeg in het oude stadshart is de Pijlsteeg. Deze veel gebruikte doorgaande fietsroute tussen de Groeneweg en de Grote Kerkstraat herbergt een paar prachtige oude panden en een fraaie gevelsteen.
Naamgever voor deze steeg is naar verluid ene Jacob Peyler, die hier in de vijftiende eeuw gewoond zou hebben.

Struivingspoortje - Nieuwestad

Het Struivingspoortje is te vinden naast juwelier Kramer aan de drukke Nieuwestad. Een prachtig gebeeldhouwde poort met het jaartal 1696. Al snel komen we erachter dat het eens toegang gaf tot een binnenhofje.
Achter dit poortje woonde sinds 1777 de schilder Dominucus Jans Struiving. Zijn achternaam is aan het poortje blijven “hangen”. De steeg die achter het bijzondere poortje schuil gaat is smal en ligt in de letterlijk in de schaduw van de omgeving. Het poortje is boeiender dan de steeg...
Meer over dit poortje elders op deze website

Muziekhandel POORT aan de Voorstreek Oude gevel in de steeg achter Poort Steegtoerisme

Hest ut al hoort? Dien grammofoonplaten koopst bij Poort. Jarenlang kocht je hier (of bij Van den Akker) je singletjes en LP's. Je fiets parkeerde je voor de etalage. Of als het druk was, tegen de schuttingdeur.
De Poort van Poort. Nooit geweten dat daar nog een interessant oud steegje achter schuil ging... Het betreft hier een steeg naar een voormalige Rooms-katholieke schuilkerk. Het is geen bijzonder fraaie steeg... totdat je de moeite neemt om even de nek omhoog te bewegen. Een fraai oud geveltje achter prikkeldraad geeft zich bloot in deze stadse steeg.

Gastfotografie: Jolanda & Jouke